Ολοκληρωμένο Καρδιολογικό Τμήμα

Screen Shot 2016-03-10 at 23.22.32

  • Κλινική Καρδιολογία:
Ο Καρδιολογικός έλεγχος στα ζώα συντροφιάς αποτελείται από 3 βασικούς τομείς:
  1. την κλινική εξέταση
  2. την απεικονιστική διερεύνηση 
  3. το θεραπευτικό έλεγχο
        Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση μιας καρδιολογικής πάθησης είναι η λεπτομερής ακρόαση της καρδιάς, των πνευμόνων και της τραχείας με σκοπό τον σαφή χαρακτηρισμό και εντοπισμό ενός φυσήματος ή ορισμένων μη φυσιολογικών πνευμονικών ήχων. Η γενικότερη κλινική εκτίμηση ενός καρδιοπαθούς ζώου δίνει ορισμένες ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση και την εστίαση των απεικονιστικών εξετάσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν.
        Ο συνδυασμός αξιολόγησης κλινικών και απεικονιστικών ευρημάτων θα καθορίσει την θεραπευτική πορεία αλλά και την πρόγνωση σε καρδιολογικά περιστατικά.
        Η φαρμακευτική διαχείριση και παρακολούθηση αποτελεί το τελευταίο σημαντικό βήμα για έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο.
 
  • Ακτινολογική εξέταση θώρακα:
        Η ακτινολογική εξέταση του θώρακα με 2 λήψεις (πλάγια & ραχιαιοκοιλιακή) πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα κατά τον καρδιολογικό έλεγχο ζώων με ή χωρίς κλινικά συμπτώματα. Οι αναπνευστικές παθήσεις έχουν παραπλήσια κλινική εκδήλωση με τις περισσότερες καρδιολογικές παθήσεις. Αλλοιώσεις ανατομικών στοιχείων όπως η τραχεία, οι πνεύμονες, ο μεσοπνευμόνιος χώρος δεν γίνεται να αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια ενός υπερηχοκαρδιογραφήματος και μπορούν να πυροδοτούν ή να συνευθύνονται για την εμφάνιση τυπικών συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η ταχύπνοια, η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση κλπ. Ιδιαιτέρως συχνά, οι καρδιολογικές παθήσεις συνυπάρχουν με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, γεγονός που πρέπει πάντα να διευκρινίζεται και να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.
 
  • Υπερηχογράφημα Καρδιάς:
 
        Είναι το βασικότερο μέσον για την αιτιολογική διάγνωση ή τον αποκλεισμό μιας καρδιολογικής πάθησης. Επίσης, μέσω του υπερήχου μπορεί να αξιολογηθεί η παρουσία των επιπτώσεων μιας χρόνιας αναπνευστικής πάθησης στην καρδιά (π.χ. Πνευμονική υπέρταση). Διαχωρίζεται επιπλέον η παρουσία υγρού στον περικαρδιακό χώρο από μια  έντονη διάταση του μυοκαρδίου, κάτι που δεν μπορεί πάντα να αποσαφηνίζεται από την ακτινολογική εξέταση. Τέλος, σε ζώα με Διροφιλαρίωση, η ανεύρεση ενηλίκων παρασίτων στη δεξιά κοιλία και ως επακόλουθο στην οπίσθια κοίλη φλέβα, καθορίζει τη σταδιοποίηση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την πρόγνωση τέτοιων περιστατικών. 
 
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα:
 
        Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση για την ανίχνευση ή τον αποκλεισμό μιας αρρυθμίας. Αρκετές φορές αποδίδει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την προέλευση συμπτωμάτων όπως οι λιποθυμικές κρίσεις ή η εύκολη κόπωση-αδυναμία. Από μόνη της σαν εξέταση δεν αποτελεί ισχυρό διαγνωστικό κριτήριο, ωστόσο συχνά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ενδελεχούς καρδιολογικού ελέγχου.
 
  • Μέτρηση Αρτηριακής πίεσης:
 
        Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) αποτελεί εύκολη εξέταση ρουτίνας στον άνθρωπο. Στα ζώα συντροφιάς είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση που συχνά παραβλέπεται. Η μέτρηση γίνεται με ειδική συσκευή υπερήχων doppler, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, απαλλαγμένο από εξωτερικές επιδράσεις προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο στρεσικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την ορθότητα των αποτελεσμάτων. Η εξέταση αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου καρδιολογικού ελέγχου.

Για την καλύτερη διαχείριση του περιστατικού σας μπορείτε να υποβάλλετε παραπεμπτικό ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.alphavet.gr (υπηρεσίες για Κτηνιάτρους).

Screen Shot 2016-03-09 at 22.57.14Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στην διάθεσή σας στο info@alphavet.gr ή στο 210-6201459.

Υπεύθυνος Κτηνίατρος: Θεόδωρος Σινάνης 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s