Θρόμβωση αορτής σε σκύλο: Πως η Απεικόνιση άλλαξε τη διαφορική διάγνωση.

Ένας μικρόσωμος αρσενικός σκύλος βάρους 7 kg, ηλικίας 11 ετών και ακαθόριστης φυλής προσκομίστηκε για απεικονιστικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης. Το ζώο εκδήλωσε αιφνίδια χαλαρή παράλυση των οπίσθιων άκρων πριν από 15 ημέρες. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χορηγούνταν αντιφλεγμονώδη θεραπεία με πρεδνιζολόνη.

Η απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης με αξονική τομογραφία δεν αποκάλυψε παθολογικά ευρήματα στο σπονδυλικό σωλήνα. Μετά την έγχυση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας  απεικονίστηκε έντονο έλλειμα πλήρωσης της οπίσθιας αορτής πριν τον τριχασμό της σε βαθμό 80% καθώς και έντονη μείωση της αιμάτωσης των νεφρών με τριγωνικό έλλειμα σκιαγράφισης. Στην υπερηχοτομογραφική εξέταση επιβεβαιώθηκε η παρουσία θρόμβου στον αυλό της οπίσθιας αορτής καθώς και πολλαπλά έμφρακτα στους νεφρούς αμφοτερόπλευρα.

Screen Shot 2014-06-25 at 10.59.59 PM US00011

Εικ 1. Απεικόνιση με αξονική τομογραφία.               Εικ 2. Απεικόνιση θρόμβου με υπέρηχο.

Σε πρόσφατη αναδρομική μελέτη 68.414 περιστατικών σκύλων που προσκομίστηκαν για διάφορους λόγους σε κτηνιατρική κλινική από το 2000 μέχρι το 2010, μόνο στα 31 από αυτά η διάγνωση ήταν θρόμβωση της αορτής (0,0005%) (Lake-Bakaar 2012). Τα συμπτώματα και απεικονιστικά ευρήματα των σκύλων αυτής της μελέτης διέφεραν από αυτά στις γάτες οδηγώντας τους συγγραφείς στην υπόθεση πως η φυσιοπαθολογία της θρόμβωσης της αορτής στο σκύλο είναι διαφορετική από αυτή της γάτας. Στο σκύλο ο θρόμβος είναι πιθανό να δημιουργείται στην αορτή λόγω τοπικής παθολογίας (θρόμβωση), παθοφυσιολογία που μοιάζει περισσότερο με αυτή στον άνθρωπο. Αντίθετα, στις γάτες η κατάσταση προκαλείται κυρίως από εμβολή της αορτής και του τριχασμού από θρόμβο (θρομβοεμβολή) που προέρχεται από άλλο σημείο του καρδιαγγειακού συστήματος, κυρίως της καρδιάς.

Διαφορική διάγνωση πριν τον απεικονιστικό έλεγχο:

  1. Type I Hansen disk disease

Διαφορική διάγνωση μετά τον απεικονιστικό έλεγχο (Hackner 2012, Hogan 2010):

  1. Protein-losing nephropathy
  2. Neoplasia
  3. Necrotizing pancreatitis
  4. Hyperadrenocorticism
  5. Clucocorticoid therapy
  6. Infective endocarditis
  7. Dirofilariasis
  8. Cadiomyopathy
  9. Myocardial failure
  10. Valvular disorders
  11. Cardiovascular anatomic anomalies
  12. Atherosclerosis
  13. Diabetes mellitus
  14. Spirocerca lupi infection

 

Βιβλιογραφία:

Lake-Bakaar, G.A., Johnson, E,G., Griffiths, L.G. (2012) “Aortic thrombosis in dogs: 31 cases (2000-2010)”. J Am Vet Med Assoc 241(7); pp. 910-915.

Hackner, S.G., White, C.R. (2012) Bleeding and Hemostasis. In: Tobias, K. & Johnston, S. eds. Veterinary Surgery Small Animal. Missouri: Elsevier, pp. 94-120.

Hogan, D.F. (2010) Arterial Thromboembolic Disease. In: Ettinger, S.J. & Feldman, E.C. eds. Textbook of Veterinary Internal Medicine. Missouri: Elsevier, pp. 1381-1385.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s